Açıklama
Cezerye (Cezeriye)(Donmuş Helva), özellikle Mersin ve Adana bölgesinde yaygın tatlı türü. Osmanlı mutfağında yer alır. Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Adını, Arapça’da havuç anlamına gelen (Cezer; جزر) kelimesinden alır. Rendelenen havuç önce haşlanır haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzerine hindistan cevizi; içine antep fıstığı, fındık, yer fıstığı ya da ceviz koyulur. Mersin Cezeryesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Cezerye yapımı : Cezeryenin ana maddesi olan havuç öncelikle haşlanır. Haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Daha sonra robottan çekilen ceviz eklenerek kavrulur. Elde edilen harca elle şekil verilerek Hindistan cevizine bulanır. İçeriği oldukça zengin olan cezeryenin vücuda oldukça fazla faydaları mevcuttur. Her tüketilen besinde olduğu gibi cezerye tüketiminde de dikkatli olunmalıdır. Cezeryenin besin değerlerine bakıldığında içeriğinde kalsiyum, potasyum, protein, yağ, karbonhidrat, sodyum ve demir bulunmaktadır.1 porsiyon cezerye 174 kaloridir.
Cezerye Neye İyi Gelir? Cilde parlaklık verir. Saç köklerini güçlendirir. Sindirim sistemi problemlerine iyi gelir. Kilo alımına yardımcı olur. A ve C vitaminleri yönünden oldukça fazla zengin olan cezerye bu vitaminlerin eksikliği ile ortaya çıkan tüm rahatsızlıkları önler. İçerisinde fazla miktarda bulunan havuç kansızlığa karşı iyi gelir. Hemoglobin ve eritrositleri çoğaltır. Tokluk hissi sağlayarak diyetteki kişilerin fazla acıkmamasına iyi gelir. Cezerye için kullanılan Hindistan cevizi bağışıklık fonksiyonunu arttırmaya yarar sağlar. Kan şekeri kontrolü için hormonlara olumlu yönde etki eder. İçerisinde bulunan ceviz vücudu mikroplardan korur. Beyin gelişimine katkı sağlar.
İçindekiler : Havuç, Fruktoz, Şeker, Kavrulmuş Fındık, Hindistan cevizi, Buğday unu, Toz tarçın, Sitrik asit.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.