El yapımı ürünlerin dünyamızdaki yeri
İnsanlık tarihinin en eski el sanatlarından biride çömlekçiliktir. İnsanlar mutfak, yolculuk ve çalışma hayatlarında zorunlu bir malzeme olarak kullanmaktaydı. Tarım ve ziraat aletleri, av ve ev inşaatı malzemeleri insanlar için çok önemli ürünlerdi. Bu ürünleri ise ağaç malzemelerinden elle oyma kesme gibi istenilen şekle dönüştürerek yapmaktaydı. Hz. Adem peygamberimizin oğullarından olan Habil hayvancılık yapmakla beraber ilk defa ok yaparak avcılık yapmıştır. Kabil ise ziraat işleriyle uğraşmaktaydı ilk sabanı yaparak kullanan Ademoğludur.
Yaklaşık 5 bin yıl önce yapıldığı bilinen çömlek ve su küpleri Kayseri dolaylarında Alişar’da Boğazköy’de ve Truva’da bulunmuştur. Günümüzde Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde çömlekçilik çok önemli bir el işçiliği olarak yapılmakla beraber iç turizmde yoğun ilgi görmektedir. Dış turizm düzeyinde ekonomik ve tanıtım açıdan da ülkemize büyük katkılar sağlamaktadır.
Türkler sanat yapıtlarında ahşabı en ince detaylı şekliyle kullanmışlardır. Orta Asya Kurganlar-da özellikle Pazırık’ta yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan bulgularda ağaç işi buluntuların yanı sıra at eyeri, koşum takımlarında kullanılan ağaç parçaları bulunmuştur.
El dokuması halı, kilim, çadır gibi eşyaların keçi kılından ve koyun yününden yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde el dokuması halılara büyük rağbet olduğunu ve çok değerli eşyalar olduğunu biliyoruz.
Tarihçiler, 9000 yıl önce bükülebilecek ve dokunabilecek kıl ve yün için kesilen keçiler ve koyunlar gibi hayvanların kanıtlarını buldular. En basit haliyle halı ve kilimlerin 4.000-5.000 yıl önce batı Asya’da yapıldığı düşünülmektedir
Günümüzde insanların el yapımı ürünlere bakışı, atalarımızın kültürlerini yaşatma ve doğal yaşama dönüş olarak görülmektedir. El yapımı ürünler, online alışveriş sitelerinde arama ve tıklamada ön plana çıktığı tesbit edilmiştir.
El yapımı doğal ağaç ürünlerinin daha sağlıklı olduğu ve kimyasal bileşen içermediği için ayrıca bir tercih nedeni olmaktadır.